Pogled za osebe
Z DISLEKSIJO

Barvna folija ali barvna očala olajšata branje

Barvna folija ali barvna očala olajšajo branje

Z Irlen testom ugotavljamo, katera barva in v kakšni jakosti je pri percepciji barvnega spektra izpadla in jo je potrebno nadomestiti. Natisnjeno besedilo se bistveno spremeni, izboljša, ko ga oseba pokrije s pravo barvno folijo. Črke postanejo jasne, bolj izrazite, bolj črne, presledki bolj opazni. Oseba lahko zdrži pri branju dalj časa, saj je ne utruja več. Ni potrebno več obračati nerazumljivih čačk in črtic, ni potrebno ugibati, katera črka bi to lahko bila, ker se vse vidi bolj jasno.
 

Kako izberemo primerno folijo

Ko ugotovimo manjkajočo barvo, moramo testirati še barvno jakost. Test ima tri serije barvnih folij. Jakost barve se stopnjuje od ena do tri. Začnemo z blagimi odtenki in stopnjujemo do temnih. Že v prvi seriji lahko ugotovimo, katera barva manjka. Testiranec se navadno ob določeni foliji malo ustavi, zagleda in pravi: »To pa malo bolje vidim. Zanimivo. A še ni povsem jasno. Je pa bolje.« Vse odgovore testiranca dobesedno beležimo, ker so zelo značilni. Tudi testiranec stopnjuje zadovoljstvo s tekstom in branjem, ko se približamo pravi barvni foliji. Nekomu bolj odgovarja rahel odtenek in odrine močnejšega kot napornega, drugemu se zdi - ravno nasprotno - temen odtenek najprimernejši.

Irlen test in testiranje za skotopični sindrom izvajamo na Sedežu univerze za tretje življenjsko obdobje, na Inštitutu za disleksijo. Več oseb si je prizadevalo, da bi tudi v Sloveniji organizirali nakup barvnih folij in barvnih očal, kar se je pred dvema letoma uresničilo. Pripomočkov za branje ni več potrebno naročati iz tujine.
 

PREBERI ŠE